Toenemende stress- en burn-outklachten onder millennials… Het blijft een actueel thema! Uit diverse onderzoeken blijkt dat de jongere generatie steeds kwetsbaarder wordt. Welk probleem ligt hieraan ten grondslag? Vanuit diverse invalshoeken ben ik op zoek gegaan naar antwoorden. Deze zijn terug te lezen in mijn 6-delige blogserie, ‘Een uitgeputte generatie of een generatie die zichzelf uitput?’
Vandaag het laatste deel, waarbij ik inzoom op de impact van de mismatch. De mismatch tussen vraag en aanbod. En de mismatch tussen de verwachtingen en werkelijkheid van millennials. Ligt hier de sleutel voor een oplossing voor de toenemende burn-outklachten onder de jongeren?
Oorzaken Burn-Out in een notendop
De jongere generatie blijkt kwetsbaar, maar burn-out is iets van alle generaties. Waarbij grote waardeverschillen tussen generaties lijken te leiden tot massale uitputting. Daaraan bijgedragen hebben de razendsnelle veranderingen op de arbeidsmarkt. De continue bereikbaarheid zorgt voor meer stress. De verdere verschuiving in de aard van het werk leidt tot baanonzekerheid en baanonzekerheid wordt weer gerelateerd aan ongewenste spanningen. Oplopende flexibilisering draagt bij aan de versobering van arbeidsvoorwaarden en gebrek aan autonomie. Waarbij vooral autonomie bij jongeren invloed lijkt te hebben op de toenemende stress en burn-outklachten. Tot slot blijkt de toegenomen arbeidsparticipatie onder vrouwen een uitdaging te zijn, vooral voor alleenstaande vrouwen met hoge verwachtingen.
Werk als intrinsieke waarde
Zeker voor de jongeren die het zonde vinden om hun ‘full potential’ onbenut te laten, kan de mismatch tussen verwachtingen en werkelijkheid grote gevolgen met zich meebrengen. Voor hen heeft werk een intrinsieke waarde gekregen. Zij zien werk als een mogelijkheid om hun ‘capabilities’ te ontwikkelen en te versterken. Wanneer de verwachtingen niet aansluiten op de werkelijkheid kan dit grote spanningen met zich meebrengen, blijkt uit onderzoek.
Mismatch tussen vraag en aanbod
Daarnaast blijkt er een groeiende mismatch op de arbeidsmarkt tussen vraag en aanbod. De krapte neemt toe. Het aantal bedrijven dat belemmeringen van een tekort aan arbeidskrachten ervaart lopen op. Ondanks de krapte stijgt in crisistijden de jeugdwerkloosheid het hardst. Tijdens de bankencrisis was 1 op de 7 jongere werkzoekend. Daarmee waren de jongeren de grootste groep werkelozen. Ook tijdens de Corona-crisis zien we bij jongeren de grootste daling van werk. Met meer dan 100.000 gevallen werd deze groep het hardst getroffen. De jeugdwerkloosheid onder jongeren blijft significant hoger dan onder oudere generaties.
Groeiende Mismatch
Kortom, een groeiende mismatch. Jongeren sluiten onvoldoende aan op gewenste banen en functies. Sommige jongeren worden opgeleid voor beroepen die in de toekomst niet meer bestaan. Velen van hen ervaren nog onvoldoende begeleiding in hun studiekeuze en loopbaanontwikkeling. De helft van de studenten vindt dat ze niet goed voorgelicht zijn. Tegelijkertijd zien ze dit als hun eigen verantwoordelijkheid.
Time to change!
Om een massale uitputting te voorkomen zal onze nieuwe werkgeneratie beter begeleid moeten worden. Enerzijds naar een toekomstbestendig beroep en anderzijds naar een loopbaan die echt bij ze past. Nu baanzekerheid niet meer van deze tijd is, wordt het tijd dat we de werkzekerheid van de jongere generaties serieus gaan nemen. Tegelijkertijd zien we de betekenis van werk veranderen, waardoor we opnieuw een gezonde visie op onze leef- en werkstijl ter discussie mogen stellen. Het vinden van de juiste werkcontext, zelf leiderschap en stress management worden steeds belangrijker om van werkdruk naar werkgeluk te gaan! Werk je mee aan een nieuwe generatie die onze toekomstige arbeidsmarkt zullen gaan dragen?