Burn-out? Typisch ‘de’ millennial!

De jongst werkende generatie domineert binnen nu en enkele jaren de arbeidsmarkt. Een generatie die ook bekend staat als de ‘millennial’. Geboren tussen 1985 – 2000 en ze lopen tegen allerlei problemen aan. Burn-out lijkt hun grootste vijand.

In 2017 hadden de 25 – 35 jarigen met 19,5% de meeste burn-outklachten. Volgens de laatste cijfers uit 2019 heeft 21% van de 25 – 35 jarigen last van burn-outklachten. Daarmee staan zij op stip nummer 1 van alle leeftijdscategorieën. Deze toename lijkt een typisch millennial probleem… Wie is die millennial eigenlijk?

‘De’ millennial als medewerker

De millennial beschikt over een aantal typerende kenmerken. Ontstaan vanuit belangrijke ontwikkelingen in hun tijd. Zoals dat zij zijn groot opgegroeid met het internet. Grofweg zijn er 4 kenmerken die de millennial omschrijft als medewerker.

  1. Het zijn digital natives.
  2. Ze zijn ambitieus en zien succes als belangrijkste waarde.
  3. Persoonlijke ontwikkeling vinden ze alleen nog crucialer.
  4. Ze zijn passievol en idealistisch.
Vijf soorten millennials

Toch is er niet één soort millennial. Op basis van diverse waardeoriëntaties kunnen er internationaal vijf soorten millennials gedefinieerd worden. Het onderscheid wordt gemaakt in de mate waarin de millennial open staat voor verandering en innovatie. En in de mate waarin zij behoefte hebben aan vrijheid en onafhankelijkheid. De 5 soorten millennials zijn:

  1. Challengers. Competatieve medewerkers met fascinatie voor geld, risico en avontuur
  2. Conservatives. Familiemensen met waarden voor traditie, etiquette en structuur
  3. Creatives. Open minded idealisten die persoonlijke ontwikkeling en cultuur waarderen
  4. Archievers. Entrepeneurs en netwerkers met hoge waarde aan familie en community
  5. Socializers. Structuurzoekende die plezier ervaren uit entertainment, vrijheid en familie

In Nederland kunnen we grofweg 2 groeperingen onderscheiden:

  1. De zelfredzame millennial. Zij zijn ambitieus, ze bruisen van de energie, hebben hoge verwachtingen van werkgevers en ze zijn zelfgericht en ondernemend ingesteld.
  1. De structuurzoekende millennial. Zij hebben behoefte aan structuur, zijn gericht op het collectief, samenwerken en het gezamenlijk doelen bereiken, zijn loyaler en vinden de dankbaarheid in werk belangrijk.

Zo kunnen er binnen de groep millennials dus grote verschillen zijn in wensen, behoeften en voorkeuren. Deze verschillen kunnen bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de levensfase waarin zij zitten.

Waardeverschillen als oorzaak van massale uitputting

Zo bestaat er niet één prototype millennial. Toch wordt de millennial vaak als één groep beschouwd. Dit komt doordat er op basis van sociale, economische en maatschappelijke ontwikkelingen breed gedeelde kenmerken zijn. Dit geldt niet alleen voor de millennial. Dit speelt bij alle generaties.

Grote waardeverschillen kunnen in de tijd ontstaan. Juist deze waardeverschillen lijken hun bijdrage te leveren aan de massale uitputting van de jongere generatie. Waarden als ‘hiërarchie’ en ‘gelijkwaardigheid’ komen bijvoorbeeld pal tegenover elkaar te staan. Ze schuren met elkaar. Wanneer hier geen aandacht aan wordt besteedt, levert dit spanning op.

Is burn-out dan een ‘typisch’ millennial probleem?

Nee. Dit probleem ligt veel complexer. De jongere generatie wordt voor stress- en burn-outklachten dan wel steeds kwetsbaarder, maar deze problematiek groeit ook bij andere generaties.

Burn-out ontstaat bij normale personen die door langdurige uitputting een verminderde motivatie en persoonlijke effectiviteit ontwikkelen. Dit kan worden veroorzaakt door een verschil in verwachtingen en de realiteit. Er ontstaat een inadequate reactie op stress waardoor burn-out ontstaat. Daaronder schuilt een diepgaand arbeidsmarktvraagstuk. De aanpak per generatie kan verschillen. Of liever gezegd, laat het een waardenbewust personeelsbeleid motiveren.

Waardebewust werken en leven…

Wanneer we bewuster naar onze waarden gaan werken en leven, zullen we meer betekenis ervaren en geven. Waardevolle energie en capaciteiten hoeven we niet te verspillen. Waarde kan gecreëerd worden, voor onszelf en onze omgeving…

Hoe zit het dan met burn-out precies? Hoe kunnen we dit in het werk oplossen? Hierover lees je in mijn volgende blog ‘Burn-outklachten: Een modeverschijnsel!’. Ik neem je mee in mijn zoektocht naar antwoorden. Omdat ik mijn steentje wil bijdragen aan een duurzame arbeidsmarkt. Samen staan we sterk. Met elkaar kunnen we de wereld een beetje mooier maken.

Make it a better (work)place!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Rianne

Rianne Bösecke

Trainer I Coach I Loopbaanadviseur (NOLOC gecertificeerd) – De nieuwe werkgeneratie ~ Van werkdruk naar werkgeluk!

Als nieuwe generatie coach help ik ambitieuze en gedreven mensen die vastlopen en zich willen bevrijden van negatieve stress en spanning, zodat ze MEER PLEZIER, MEER VOLDOENING en MEER ENERGIE uit hun werk en leven kunnen halen.

Andere artikelen

Menu